Vukovar

#citybreakvukovar #gradnadvijerijeke

Pitoma i plodna slavonska ravnica umrežena tokovima rijeka, oduvijek je privlačila mnoge kulture, a jedna od najznačajnijih - vučedolska, ostavila je dubok trag, pa su danas vučedolska golubica i čizmica, uz Vodotoranj iz 1968., najprepoznatljiviji simboli Vukovara. U 13. stoljeću Vukovar je dobio titulu slobodnog kraljevskog grada potvrđenu poveljom hercega Kolomana, u 18. stoljeću tu su grofovi Eltz osnovali vlastelinstvo, a Marija Terezija  proglasila ga je središtem Srijemske županije 1745. Krajem prošlog stoljeća do temelja je uništen u Domovinskom ratu, no vratio se još ljepši i dostojanstveniji. Njegov život obilježile su Vuka i Dunav, njihove obale najljepše su srijemske i slavonske promenade i omiljeno mjesto susreta  Vukovaraca.

Info:

Web: www.turizamvukovar.hr
FB: Visit Vukovar
Instagram: visit_vukovar

#vukovarwalkingtour #prijedlogzasetnju

Krenete li od franjevačkog samostana i crkve sv. Filipa i Jakova pored vukovarske gimnazije i spustite se na šetnicu uz prekrasan Dunav, otkrit ćete barokno središte Vukovara, zaštićenu povijesnu cjelinu. Proći ćete pored zgrada diližanske pošte i Magistrata te nekadašnjeg Grand hotela, najpoznatijeg djela monumentalne historicističke arhitekture s kraja 19. stoljeća, kojeg nazivaju i Radnički dom. Malo dalje jedinstveni je Dvorac Eltz u kojem je Gradski muzej, a preko puta Palača Srijem iz 18. stoljeća, današnje sjedište  Vukovarsko-srijemske županije.

#toppetatrakcija  #topfiveattractions

  1. Gradski muzej Vukovar u Dvorcu Eltz nudi brojne zbirke, među kojima je i zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dobitnik je europske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe.
  2. Muzej vučedolske kulture smješten na najznačajnijem lokalitetu eneolitika posvećen je samo jednoj prapovijesnoj kulturi koja je imala snažan utjecaj na 13 europskih zemalja.
  3. Barokni centar jedinstvena je arhitektonska cjelina i prepoznatljiva vizura Vukovara.
  4. Vukovarski nokturno je tematska ruta koja objedinjuje sva memorijalna mjesta posvećena Domovinskom ratu u gradu: Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991., Ovčara – Spomen dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav i Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni.
  5. Park-šuma Adica oduševit će ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Do nje se može stići i turističkim vlakićem, a za poseban doživljaj Dunava, Vukovara i njegovih znamenitosti panoramski brod sjajan je izbor.

#vukovargourmet  #zaprstepolizat

Kažu da je tajna ukusnog šarana na rašljama u crvenoj paprici bez koje se ne može zamisliti slavonska kuhinja. Ovim specijalitetom, koji se priprema na otvorenoj vatri ponudit će vas gotovo svi vukovarski restorani kojih je u gradu dvadesetak.

#samokodnas #uniqueexperience

Posjetite rodnu kuću kemičara Lavoslava Ružičke. Upoznajte glavom i bradom prvog hrvatskog  nobelovca i počasnog građanina Vukovara i to putem holograma. Po Dunavu zaplovite vodenim autobusom, a u ljetnim mjesecima osvježite se na Vukovarskoj adi.

#topmanifestacije #mustseeevents

•    Svi zaJedno hrvatsko naj u svibnju
•    Vukovar Film Festival u kolovozu